top of page
  • Obrázek autoraTomáš Maňásek

Jak správně natřít plechovou střechu.




Jak správně natřít plechovou střechu: Podrobný průvodce

Natírání plechové střechy je důležitý úkol, který prodlužuje její životnost, zlepšuje estetický vzhled a chrání ji před korozí. Správný postup nátěru zajišťuje, že střecha bude nejen dobře vypadat, ale bude také odolná vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám. V tomto článku se dozvíte, jak správně natřít plechovou střechu, abyste dosáhli profesionálního a dlouhotrvajícího výsledku.


1. Příprava na natírání

Před samotným natíráním je klíčová příprava povrchu. Správná příprava může významně ovlivnit trvanlivost nátěru.

1.1. Posouzení stavu střechy: Než začnete, zkontrolujte střechu, zda na ní nejsou poškozená místa, rez nebo starý olupující se nátěr. Pokud jsou plechy poškozené nebo zrezivělé, je třeba je opravit nebo vyměnit.

1.2. Čištění střechy: Povrch střechy musí být před nátěrem čistý. Odstraňte veškeré nečistoty, prach, listí a další zbytky. Pro čištění použijte vysokotlaký čistič (vapku) s minimálním pracovním tlakem 150 barů, který je dostatečně silný, aby odstranil i starý olupující se nátěr a rez. Běžné domácí vapky mají pracovní tlak mezi 90-130 bary, což často nestačí k důkladnému očištění plechové střechy. Můžete použít i vapku s nižším tlakem, ale práce bude náročnější a budete muset více využívat ocelový kartáč. Případné mytí rukou pak pomůže odstranit jen nečistoty, ale v místech, kde se barva loupe nebo je rez, bude potřeba povrch přebrousit.

1.3. Odstranění rzi a starého nátěru: Pokud je střecha zrezivělá, použijte drátěný kartáč, brusku nebo speciální odrezovač na kov. Starý nátěr, který se loupe, je třeba odstranit až na zdravý podklad.

1.4. Očištění a odmaštění povrchu: Po odstranění rzi a starého nátěru povrch důkladně opláchněte a nechte dobře vyschnout. Před nátěrem by měl být povrch suchý a čistý. Velmi důležité je také odmaštění povrchu, protože mastnota může výrazně snížit přilnavost nátěru. Použijte speciální odmašťovací přípravek na kov, který povrch důkladně očistí od olejů, tuků a dalších nečistot.



Postup odmaštění:

  1. Naneste odmašťovací přípravek na povrch střechy pomocí štětce, hadříku nebo houbičky.

  2. Nechte přípravek několik minut působit dle návodu výrobce, aby účinně rozpustil mastnotu a nečistoty.

  3. Povrch důkladně opláchněte vodou (případně pomocí vapky) a nechte uschnout.

  4. Překontrolujte čistotu povrchu – povrch musí být čistý, suchý a bez mastnot.




2. Výběr vhodného nátěru

Správný výběr nátěru je klíčový pro dlouhodobou ochranu střechy. Zde je několik kroků, které vám pomohou vybrat ten nejlepší nátěr.

2.1. Typy nátěrů pro plechové střechy: Existuje několik typů nátěrů, které jsou vhodné pro plechové střechy, například:

  • Antikorozní základní nátěr: Slouží jako první vrstva a chrání plech před korozí.

  • Vrchní nátěry na kov: Tyto nátěry dodávají střechám barvu a chrání je před UV zářením a dalšími vnějšími vlivy. Doporučují se akrylátové nebo polyuretanové nátěry, které mají vysokou odolnost.

Nátěry 2v1:Na trhu jsou také tzv. nátěry 2v1, které kombinují antikorozní základní nátěr a vrchní nátěr do jednoho produktu. Tyto nátěry zjednodušují aplikaci, protože se aplikuje pouze jedna vrstva, která zajišťuje jak ochranu proti korozi, tak estetický vzhled.

Rozdíly mezi běžnými a 2v1 nátěry:

  • Běžné nátěry: Vyžadují aplikaci dvou kroků – základní antikorozní vrstva a následně vrchní nátěr. Výhodou této varianty je vyšší míra ochrany, lepší přilnavost a delší životnost nátěru, což je ideální pro střechy vystavené extrémním povětrnostním podmínkám.

  • 2v1 nátěry: Spojují obě funkce v jednom kroku, čímž šetří čas a snižují pracnost. Jsou vhodné pro méně namáhané střechy nebo tam, kde je prioritou zjednodušení aplikace.


3. Nátěr střechy

Po důkladné přípravě povrchu a výběru správného nátěru můžete přistoupit k samotnému natírání.

3.1. Aplikace základního nátěru: Pokud používáte antikorozní základní nátěr, aplikujte jej jako první vrstvu. Nanášejte jej štětcem, válečkem nebo stříkací pistolí. Dbejte na to, aby vrstva byla rovnoměrná a pokryla všechny plochy, včetně okrajů a záhybů.

3.2. Nechte základní nátěr zaschnout: Po aplikaci základního nátěru nechte povrch důkladně zaschnout. Doba schnutí závisí na druhu nátěru a povětrnostních podmínkách.

3.3. Aplikace vrchního nátěru: Po zaschnutí základního nátěru naneste první vrstvu vrchního nátěru. Použijte kvalitní štětec, váleček nebo stříkací pistoli. Je důležité nanášet tenké a rovnoměrné vrstvy, aby se zabránilo stékání barvy.

3.4. Druhá vrstva nátěru: Pro dosažení optimálního krytí a odolnosti je vhodné nanést dvě až tři vrstvy vrchního nátěru. Mezi jednotlivými vrstvami nechte nátěr vždy zaschnout podle pokynů výrobce.


4. Údržba natřené střechy

Po dokončení nátěru je důležité střechu pravidelně udržovat, aby si nátěr zachoval své vlastnosti co nejdéle.

4.1. Pravidelné kontroly: Minimálně jednou ročně střechu zkontrolujte, zda nedochází k odlupování nátěru nebo vzniku koroze.

4.2. Čištění: Udržujte střechu čistou, odstraňujte listí, větvičky a jiné nečistoty, které by mohly zadržovat vlhkost a tím urychlovat korozi.

4.3. Opravy poškození: Pokud se objeví poškozené části, jako jsou praskliny v nátěru nebo začínající rez, opravte je co nejdříve, abyste zabránili dalšímu poškození střechy.

Závěr

Natírání plechové střechy je důležitý úkol, který vyžaduje pečlivou přípravu a správný výběr nátěru. Dodržováním uvedených kroků můžete zajistit, že vaše střecha bude nejen dobře chráněná, ale také krásná a odolná po dlouhá léta. Pravidelná údržba a včasné opravy prodlouží životnost nátěru a ochrání střechu před nepříznivými vlivy počasí.

Pokud si nejste jisti, jak správně natřít vaši plechovou střechu nebo se vám do toho jednoduše nechce, obraťte se na nás! Jsme firma specializující se na renovaci střech, a s bohatými zkušenostmi v oboru vám zajistíme profesionální přístup, kvalitní materiály a skvělý výsledek. Naši odborníci se postarají o kompletní přípravu, výběr vhodného nátěru i precizní aplikaci, takže se nemusíte obávat žádných starostí.


Kontaktujte nás ještě dnes na tomto odkazu a nechte si poradit s renovací vaší střechy. Ušetříte čas, námahu a zajistíte si střechu, která vydrží dlouhé roky v perfektním stavu!

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Комментарии


Комментарии отключены.
bottom of page